Tabung Masa Depan

Tuesday, July 17, 2012

Semoga Baby Terus Sihat...Amin...


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Pejam celik, pejam celik, dah 14 minggu usia kandungan mama.  sekarang ni bila tengok baby comel-comel, rasa tak sabar sangat nak tunggu baby sendiri keluar. Tak sabar nak tunggu bulan 1. baby jaga diri baik-baik k… nak makan apa-apa bagitahu je papa nanti papa gi beli utk baby…;p





            Sebenarnya, aku rasa semua kawan-kawan aku tahu yang aku buat Herbalife part time. Dan tak di nafikan selama setahun yang lepas aku consume Herbalife setiap hari. Tapi, sejak tahu pregnant mei lepas, aku terus berhenti minum Herbalife. Bukan sebab ibu mengandung tak boleh minum Herbalife ye…bukan2…tak sama sekali. Tapi aku sendiri yang malas. Malas nak bancuh shake (padahal senang gila nak buat…) . entah kenapa aku jadi lost… susu-susu memang langsung la aku tak minum kan… aku just amik asid folic je… sampai 1 masa, usia kandungan 7 minggu, aku bleeding… takut sgt2… aku rasa ibu-ibu yang pernah mengandung mesti faham perasaan aku saat ni. Buat mereka yang tak pernah mengandung lagi, tak apa tak faham.. one day kamu akan faham… :) pergi klinik, Doktor check, doctor kata tak ada apa-apa, doctor kata bleeding bagi wanita hamil sebenarnya perkara biasa. Mana la aku tau kan.. sebab aku tak pernah lalui benda ni. Semua first time. Doktor tu pun relax je bila aku cite itu ini... dia kata lagi, bleeding ni samaada baby sihat @ tak je... aku tak berapa faham sebenarnya. mula2 tadi kata perkara biasa...pastu, biar je la doktor tu buat keje dia... Doktor scan tengok baby, dia senyum. then kata..."ok ni..tengok,sihat lagi, takde masalah..tu nampak tak degup jantung dia?". aku tengok arah jari telunjuk doktor tu..ada kelip2 jantung baby..laju berdegup. doktor siap suh papa tengok sekali..papa nampak
sgt-sgt teruja…wah…moment tu memang takkan aku lupa… (T.T)

            Lepas daripada tu, aku tekad, aku nak jaga baby baik-baik. Tobat dah. Tak nak main-main. Papa pun belikan susu enfamama… suh minum susu banyak-banyak. (tapi aku jarang minum jugak…ampun…hehehe)..tapi yang pasti, setiap hari aku akan amik Herbalife Shake. Sehari 2 kali. Pagi dan malam. Makan macam biasa. Banyak makan buah-buah.. susu aku minum juga. Biasanya kalau kat office. Minum susu dan milo..gilir-gilir ikut mood..hehehe.. Cuma aku ada dgr member bagitahu, susu untuk ibu mengandung ni kalau kita consume sehari 2 kali, boleh menyebabkan berat badan naik mendadak. Aku tak tahu la kebenaran tu sejauh mana. Tapi sebab aku dah amik herbalife, so susu aku amik sehari sekali je. still minum jugak. no problem...minum Herbalife tak bermakna tak boleh minum yang lain...

             Tapi Alhamdulillah…haritu, second appointment dengan Doktor, dia check aku punya berat semua terkawal. Takde masalah. Dia kata aku takde masalah untuk control berat. Alhamdulillah.. aku senyum je. Sebenarnya sekarang baru aku sedar. Bukan senang  tugas seorang ibu. Dugaan sejak dia mengandungkan kita lagi. Macam-macam nak kena jaga.. berat kena jaga betul-betul. Kalau tak nanti macam-macam penyakit datang kat kita. Sebab tu masa mengandung kena pilih makanan yang betul-betul berkhasiat. Tapi masalahnya, kadang-kadang badan tak nak terima makanan tu. Muntah balik semua… letih.. tapi alhamdulillah.. dengan Herbalife aku takde masalah tu semua…kalau doctor kata ok, maknanya boleh la teruskan makan cam sekarang….=)

            Tapi kan.. aku tak tau la nak kategorikan aku ni jenis apa. Degil kot… ;p sebenarnya dari dulu lagi aku ni jenis malas makan ubat. Kalau sakit, gi klinik, lepas tu baik tanpa makan ubat dengan betul. Maksud aku, kadang-kadang ubat tu terbiar je jadi barang perhiasan. =.=”. panadol memang haram la malas aku nak makan kan. Setakat pening2 biasa tu, ubat aku tido je la.malas aku nak makan2 ubat...hehehe.. lagipun makan panadol tu tak berapa elok kan? Herm..korang serch la sendiri apa sebabnya…so sekarang ni time pregnant, doctor akan bekalkan aku bebrapa jenis pil cam, asid folic, vitamin dengan 2 lagi yang aku tak hafal namanya (dah nama pun tak suka makan ubat2 pil cenggitu memang lambat la aku nak hafal kan..haha). tapi sebab sayang baby, aku makan jugak setiap hari. (kadang-kadang terlupa, tapi nasib baik ada papa tolong ingatkan…heheheh)

            Sebelum ni, masa awal2 pregnant tu, tak makan langsung apa-apa supliment, memang rasa tak bermaya, letih, dll… sekarang Alhamdulillah rasa strong je. Boleh kerja cam biasa. Haritu ajak papa gi event Herbalife. Papa baru sedar kenapa mama takde kena morning sickness, loya2, pening2 yang teruk macam mama2 pregnant yang lain. Papa kata mama ni antara mama yg strong jugak la sbb papa kan jauh. sekarang papa tau dah sebab apa. Dan papa dah ok je mama tak minum susu tapi minum herbalife je..hehehehe..eh tapi nak betulkan kat sini. Herbalife bukan supplement yek..tapi  meal replacement.

 

Kalau sekarang ni, papa ada, mama mesti suh papa buatkan breakfast utk mama. Shake Herbalife of kos…hahaha…senang je.. papa pun dengan senang hati gi dapur bancuh shake. sbb papa tau kalau mama tak minum shake nanti petang je mama dah letih-letih, pening-pening dan nanti papa yang susah kan...hahaha..And yang paling bestnya shake papa tersangat la sedap. Sekali mama tengok F1 shake mama cepat je habis… =.=” patut la sedap dia letak F1 byk ler tu…takpelah.. janji papa bahagia… ;p

Akhir kata…semoga baby terus sihat…hahaha..panjang bejela celoteh tapi penutup ciput je..dah takde idea…sorry la k.. kepada kwn2 yang nak cuba consume herbalife, jangan malu2 pm k.. just msg or call 013-7255564. bye…  :)

           

3 comments:

herbalife malaysia said...

Hi. Herbalife product memang efektif dan I dah loss 13kg dlm masa 3 bulan.

Nur Ezqy said...

Cara pembayaran bank in/bnk transfer



Mb acc=151071107847 (Nor Hasimah Binti bd Rahman)

atau

Cimb acc=02170014091526 (Mohd zool fazlee basir)



Penghantaran barang = Poslaju (1-2 hari bekerja) ~ tracking number akan diberi selepas penghantaran

Untuk penghantaran, mohon sertakan no.telefon alamat penuh beserta poskod

Nur Ezqy said...

RM1/pcs strip ujian ovulation OPK (kesuburan)/pregnancy UPT (kehamilan).


blogshop: http://kit-ujian-kehamilan-murah.blogspot.com

sms: 0122429082 (puan nor)
email: lovidoobidoo@gmail.com

Tuesday, July 17, 2012

Semoga Baby Terus Sihat...Amin...


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Pejam celik, pejam celik, dah 14 minggu usia kandungan mama.  sekarang ni bila tengok baby comel-comel, rasa tak sabar sangat nak tunggu baby sendiri keluar. Tak sabar nak tunggu bulan 1. baby jaga diri baik-baik k… nak makan apa-apa bagitahu je papa nanti papa gi beli utk baby…;p





            Sebenarnya, aku rasa semua kawan-kawan aku tahu yang aku buat Herbalife part time. Dan tak di nafikan selama setahun yang lepas aku consume Herbalife setiap hari. Tapi, sejak tahu pregnant mei lepas, aku terus berhenti minum Herbalife. Bukan sebab ibu mengandung tak boleh minum Herbalife ye…bukan2…tak sama sekali. Tapi aku sendiri yang malas. Malas nak bancuh shake (padahal senang gila nak buat…) . entah kenapa aku jadi lost… susu-susu memang langsung la aku tak minum kan… aku just amik asid folic je… sampai 1 masa, usia kandungan 7 minggu, aku bleeding… takut sgt2… aku rasa ibu-ibu yang pernah mengandung mesti faham perasaan aku saat ni. Buat mereka yang tak pernah mengandung lagi, tak apa tak faham.. one day kamu akan faham… :) pergi klinik, Doktor check, doctor kata tak ada apa-apa, doctor kata bleeding bagi wanita hamil sebenarnya perkara biasa. Mana la aku tau kan.. sebab aku tak pernah lalui benda ni. Semua first time. Doktor tu pun relax je bila aku cite itu ini... dia kata lagi, bleeding ni samaada baby sihat @ tak je... aku tak berapa faham sebenarnya. mula2 tadi kata perkara biasa...pastu, biar je la doktor tu buat keje dia... Doktor scan tengok baby, dia senyum. then kata..."ok ni..tengok,sihat lagi, takde masalah..tu nampak tak degup jantung dia?". aku tengok arah jari telunjuk doktor tu..ada kelip2 jantung baby..laju berdegup. doktor siap suh papa tengok sekali..papa nampak
sgt-sgt teruja…wah…moment tu memang takkan aku lupa… (T.T)

            Lepas daripada tu, aku tekad, aku nak jaga baby baik-baik. Tobat dah. Tak nak main-main. Papa pun belikan susu enfamama… suh minum susu banyak-banyak. (tapi aku jarang minum jugak…ampun…hehehe)..tapi yang pasti, setiap hari aku akan amik Herbalife Shake. Sehari 2 kali. Pagi dan malam. Makan macam biasa. Banyak makan buah-buah.. susu aku minum juga. Biasanya kalau kat office. Minum susu dan milo..gilir-gilir ikut mood..hehehe.. Cuma aku ada dgr member bagitahu, susu untuk ibu mengandung ni kalau kita consume sehari 2 kali, boleh menyebabkan berat badan naik mendadak. Aku tak tahu la kebenaran tu sejauh mana. Tapi sebab aku dah amik herbalife, so susu aku amik sehari sekali je. still minum jugak. no problem...minum Herbalife tak bermakna tak boleh minum yang lain...

             Tapi Alhamdulillah…haritu, second appointment dengan Doktor, dia check aku punya berat semua terkawal. Takde masalah. Dia kata aku takde masalah untuk control berat. Alhamdulillah.. aku senyum je. Sebenarnya sekarang baru aku sedar. Bukan senang  tugas seorang ibu. Dugaan sejak dia mengandungkan kita lagi. Macam-macam nak kena jaga.. berat kena jaga betul-betul. Kalau tak nanti macam-macam penyakit datang kat kita. Sebab tu masa mengandung kena pilih makanan yang betul-betul berkhasiat. Tapi masalahnya, kadang-kadang badan tak nak terima makanan tu. Muntah balik semua… letih.. tapi alhamdulillah.. dengan Herbalife aku takde masalah tu semua…kalau doctor kata ok, maknanya boleh la teruskan makan cam sekarang….=)

            Tapi kan.. aku tak tau la nak kategorikan aku ni jenis apa. Degil kot… ;p sebenarnya dari dulu lagi aku ni jenis malas makan ubat. Kalau sakit, gi klinik, lepas tu baik tanpa makan ubat dengan betul. Maksud aku, kadang-kadang ubat tu terbiar je jadi barang perhiasan. =.=”. panadol memang haram la malas aku nak makan kan. Setakat pening2 biasa tu, ubat aku tido je la.malas aku nak makan2 ubat...hehehe.. lagipun makan panadol tu tak berapa elok kan? Herm..korang serch la sendiri apa sebabnya…so sekarang ni time pregnant, doctor akan bekalkan aku bebrapa jenis pil cam, asid folic, vitamin dengan 2 lagi yang aku tak hafal namanya (dah nama pun tak suka makan ubat2 pil cenggitu memang lambat la aku nak hafal kan..haha). tapi sebab sayang baby, aku makan jugak setiap hari. (kadang-kadang terlupa, tapi nasib baik ada papa tolong ingatkan…heheheh)

            Sebelum ni, masa awal2 pregnant tu, tak makan langsung apa-apa supliment, memang rasa tak bermaya, letih, dll… sekarang Alhamdulillah rasa strong je. Boleh kerja cam biasa. Haritu ajak papa gi event Herbalife. Papa baru sedar kenapa mama takde kena morning sickness, loya2, pening2 yang teruk macam mama2 pregnant yang lain. Papa kata mama ni antara mama yg strong jugak la sbb papa kan jauh. sekarang papa tau dah sebab apa. Dan papa dah ok je mama tak minum susu tapi minum herbalife je..hehehehe..eh tapi nak betulkan kat sini. Herbalife bukan supplement yek..tapi  meal replacement.

 

Kalau sekarang ni, papa ada, mama mesti suh papa buatkan breakfast utk mama. Shake Herbalife of kos…hahaha…senang je.. papa pun dengan senang hati gi dapur bancuh shake. sbb papa tau kalau mama tak minum shake nanti petang je mama dah letih-letih, pening-pening dan nanti papa yang susah kan...hahaha..And yang paling bestnya shake papa tersangat la sedap. Sekali mama tengok F1 shake mama cepat je habis… =.=” patut la sedap dia letak F1 byk ler tu…takpelah.. janji papa bahagia… ;p

Akhir kata…semoga baby terus sihat…hahaha..panjang bejela celoteh tapi penutup ciput je..dah takde idea…sorry la k.. kepada kwn2 yang nak cuba consume herbalife, jangan malu2 pm k.. just msg or call 013-7255564. bye…  :)

           

3 comments:

herbalife malaysia said...

Hi. Herbalife product memang efektif dan I dah loss 13kg dlm masa 3 bulan.

Nur Ezqy said...

Cara pembayaran bank in/bnk transfer



Mb acc=151071107847 (Nor Hasimah Binti bd Rahman)

atau

Cimb acc=02170014091526 (Mohd zool fazlee basir)



Penghantaran barang = Poslaju (1-2 hari bekerja) ~ tracking number akan diberi selepas penghantaran

Untuk penghantaran, mohon sertakan no.telefon alamat penuh beserta poskod

Nur Ezqy said...

RM1/pcs strip ujian ovulation OPK (kesuburan)/pregnancy UPT (kehamilan).


blogshop: http://kit-ujian-kehamilan-murah.blogspot.com

sms: 0122429082 (puan nor)
email: lovidoobidoo@gmail.com